MODA TÜYOLAR



New York Moda Haftası'nda sunulan birbirinden şık tasarımlar moda severlerin başını döndürürken, gelecek sezona dair bilgiler veriyor.

Moda renkler ne olacak?Önümüzdeki sezon kadınlar, yine soft renkli, tülden elbiselerle çok hafif olacak.. Mavi, pembe ve yeşilin en soft halleri ile renklenen tül ve özel kumaşlardan hazırlanan sezon kıyafetleri, kadınların daha dikkat çekici olmasını sağlayacak. Bazı tasarımcıların canlı renklerden hala vazgeçemedikleri de gözden kaçmıyor. Kırmızı, sarı, yeşil ve mavinin canlı tonları ile hazırlanan elbise, bluz ve etekler, zaman zaman beyaz renkli etek, bluz ile tamamlanıyor. Yeni sezonda siyah ve beyaz desenli kıyafetleri sık sık görebileceksiniz.

Altın ve gümüş moda mı?
New York Moda Hafta2sında sunulan tasarımlarda altın ve gümüş rengin etkisini giderek hafiflettiği, tasarımcıların bu iki popüler rengi daha az kullandığı gözleniyor. Yani gelecek yaz altın ve güçük renkli kıyafet ve aksesuarlarınızı daha az kullanacaksınız. Parlak altın sarısının yerini hardal sarısı alırken, parlak gümüş renk siyah, beyaz ya da füme olarak karşımıza çıkıyor.

Miniler hala moda olacak
Mini elbiseler, mini şortlar gelecek yaz yine moda.. Tek parça mini elbiseler ya da askılı hafif bluzla giyilebilen mini şortlardan tasarımcılar yine vazgeçememiş. Mini etek giyme cesaretini gösteremeyen bayanları unutmayan modacılar, diz boyunda, çiçekli, geometrik desenli ya da sade etek ve elbiseler desenli ve çiçekli.. Yeni sezon cepken tarzı, yarım kollu ince hırkalar çok moda olacak. Yazlık kolsuz elbiseler, elbiseye uygun daha koyu bir tonda kısa kollu ince hırkalarla tamamlanıyor.
Abiye elbise modası nasıl?Özel davetlerde Hollywood yıldızlarını kıskandıracak güzellikteki elbizeler sizi daha uzun ve zayıf gösterecek. neden mi? Gelecek yaz abiyeleri topuklara kadar uzun ve tüllerle bezenmiş. Kadınları çok uzun ve çok hafif hissettirecek elbiseler, pembe, mor, yeşilin en soft renklerde sunuluyor. Straplez modellerden çok tek ya da çift askı kullanılmış.

İşte moda..Çalışan kadınlar yeni sezonda yine çok şık olacak. Boyundan bağlamalı, kolsuz bluzlar ince yazlık bir ceket, etek takımı ya da pantolonla tamamlanıyor. İş kadınının resmi rengi bu yaz gri, füme tonları.. Etekler düz ve diz boyunda.. Pantolonlar ise, artık düşük bel değil.. Bel kemeeri daha kalın, çift düğmeli pantolonlarda yüksek bel modeli hakim..

Ayakkabılar..
Ayakkabılarda orta ve yüksek topuklar yine moda olacak. İnce ve kalın şeritli modelleri yeni sezon kıyafetlerle rahatlıkla kullanabileceksiniz.

Akseuarlar..
Aksesuar seçenekleri her geçen gün genişliyor. Hızlı iletişim ve paylaşımın yaşandığı bu dönemde farklı kültürlerin özelliklerini taşıyan takılar moda.. Bunların başında hint kültürüne ait takılar geliyor. Bunun yanı sıra gündelik yaşamınızda giyeceğiniz yazlık gömleklerinizi kıravat ile hareketlendirebileceksiniz. Mini ya da diz boyu eteklerinizin üzerine geniş kemerler takarak daha farklı bir tarz yakalayabileceksiniz. Çantalar konusunda şanlı olabilirisiniz. Hem minik hem de büyük çantalar 2008 İlkbahar Yaz sezonunda yine moda..

Saçlar ve makyaj..
Saçlarınızı şimdiden uzatmaya başlayın. Bu yaz saçlar uzun, dalgalı ya da düz şekilli olacak.. Makyaj ise elbiselerle uyumlu ve çok hafif.. Makyajdaki pırıltı yerini daha sade tonlara bırakıyor.

2008 YAZ MODASI

2008 yaz modası uzun elbiseler, V yaka elbiseler, çiçek desenli elbiseler ve flapper tarzı elbiselerden oluşuyor. 2008 yaz modasına ayak uydurmak için elbise almayı unutmayın.


Evet 2008 yaz modasında cıvıl cıvıl elbiseler giymeye hazır olun. Yukarıdaki modeller neimanmarcus web sitesinde satılan Valentino, D&&, Chloe ve Blugirl markalarının 2008 yaz modelleri. 2008 yaz modasında en çok dikkat çeken çiçek desenli elbiseler ve uzun elbiseler olacak. Elbiselerinizi almadan çiçek desenleri ile ilgili yaptığım bu haberi okumanızı öneririm . Ayrıca 2008 yazının önemli vurgularından biri flapper tarzı. Flapper tarzı elbiseler ise hafif bol kesimli, püsküllü ve boncuklarla süslü detaylar yer alacak. Ayrıca elbiselerde V yakalar ve tek omuzlu kesimler ön planda.
Anlayacağınız 2008 yaz modasına ayak uydurmak istiyorsanız elbiselerinizi hazırlayın, özellikle çiçekli böcekli desenlerden almayı unutmayalım:)

Hazır elbiselerden bahsetmişken geçen kış 2008 yaz modası için yapmış olduğum haberlerden elbiseler ile ilgili olanlarıda buraya eklemek istedim.



Ünlü moda tasarımcısı Reem Acra 2008 yaz elbise tasarımları rengarenk. Elbise renkleri yeşil, sarı, siyah, mor ve gri. Yine elbiselerin bel kısımlarını kemerler süslüyor ve kumaşların dokularında parlaklık dikkat çekiyor. Reem Acra marka elbiseler Türkiye’de sadece Harvey Nichols mağazasında satılıyor.

2008 İLKBAHAR YAZ TİYOLARI

2008 İlkbahar-Yaz sezonunda high-performance kumaşlar, dantel, kuşak ve nakış detayları ile süslenecek. İşte 2008 İlkbahar-Yaz şekil verecek ayrıntılar...

2008 İlkbahar-Yaz sezonuna şekil verecek ayrıntılar belirlendi. Sezonda high -performance kumaşlar dantel, kuşak ve nakış detayları ile süslenecek. Emprime daha da yayılmış şekilde devam edecek ve elbise popülerliğini koruyacak. Dokuma ve örme kumaşlar beraber kullanılacak ve spor kıyafetlerde bile emprime görülecek.

modaturkiye.com yazarı Müge Güler'in derlediği bilgilere göre 2008 İlkbahar-Yaz sezonunun ayrıntıları şöyle...

* Hippy modası lüx bir şekilde geri dönecek (Heidi, Frida, Geisha ve Indies influence) ve plastik bilezikler dantel kumaşlarla kaplanacak.

* Patchwork çok önemli bir yer tutacak ve küçük Hint aynacıkları kıyafetleri süsleyecek.

* Spor T-Shirtler üzerinde top-stitching gözlemlenirken, yakalar bu sezon oldukça genişleyecek ve çıkabilen yakalar devreye girecek.

* Emprime kıyafetler üzerine payet işlemeler uygulanacak ve yırtık finishingler çok sık görülecek.

* Astarlar renk renk ve desen desen olup, ekose desenler üzerinde dantel baskılar göze çarpacak.

* Tahta, cam ve porselen kolyeler kıyafetleri tamamlarken aynı desenin farklı renklerinden patchwork elbiseler ve bluzlar çok sık görülecek.

* Kapüşon önemli bir rol oynamaya devam edecek ve desenli şalvarlar sokaklardaki yerlerini alacak.

* Empire elbiseler tüm romantikliği ile yeniden podyumlarda olacak ve çocukluğumuzun pijama desenleri bu kez karşımıza elbise ve bluz olarak çıkacak.

* Çizgi her yöne doğru giderken sweatshirtlerde kocaman kristal düğmeler görülecek.

* 1970’lerin kesimleri ve Pin-Up girl mayoları her yeri süsleyecek.




Kış kendisi iyice hissettirdiği bu soğuk günlerde biraz içimiz ısınsın diye 2008 ilkbahar yaz modasından bahsetmek istedim. Gerçi az kaldı zaten iki üç ay sonra yeni sezonun kıyafetlerini giymeye başlayacağız.
2008 ilkbhahar yaz sezonunda çiçek desenleri çok moda. Elbiseler, etekler, gömlekler, tuniklerde ayrıca ayakkabı ve çanta vb aksesuarlarda bu çiçek desenlerini veya çiçek takılarını görmeniz mümkün olacak. Hemen hemen bütün markalar 2008 ilkbahar defilesinde çiçek desenlerini vurguladılar. Çiçek desenlerini yoğun olarak kullanan markaların başında Oscar de la ranta, Christian Dior, Dolca Gabbana, Balenciaga, Prada ve Giambattista valli geliyor

YAZ MODASI GİYİM TRENDLERİ





İSTANBUL - Çünkü yaza damgasını vuracak beş farklı trend, spor giyinmeyi tercih edenler kadar 60’ların kadınsı çizgisini takip edenleri hatta robot gibi giyinenleri bile kapsıyor.


P&G Beauty Trend Raporu’na göre moda kadınları karmaşaya sürüklüyor. Doğallıkla yapaylık, güvenli bir duruşla savunmasız bir duruş, çarpıcı renklerle pastel tonlar arasında kalan kadınlar bu yaz modayı zor takip edecek gibi görünüyor.


P&G Beauty Trend Raporu’nda derlenen İlkbahar-Yaz modasında kadın, çelişkili birkaç rolü birden üstleniyor. Hem etkin, güvenli ve güçlü, hem de savunmasız ve yapay zırhla ‘korunan’ bir kadın çıkıyor karşımıza. Aslında İlkbahar-Yaz koleksiyonu, geride kalmış on yıllık dönemlerin hepsinden esinlenmiş. Tasarımlar daha karmaşık, süslemeler daha girift; renkler daha parlak, aksesuarlar karmakarışık. Asıl çelişki ise saç ve makyajda. Giysiler biraz sahte ve yapayken, saç ve makyaj kadının doğal kusursuzluğunu güçlendiriyor. Çarpıcı, gösterişli metalik bir makyaj, son derece açık ve dengeli bir fondöten, yumuşak bronz bir parlaklık ve saça ışıltı veren sprey ya da jöleler. Ama giyimin tersine makyaj, her zaman ‘var ile yok arasında’, tamamen doğallığı ortaya çıkaran tonlar ve çarpıcı bir sadelik. İşte bu yazın tercihlerinizi belirleyecek beş yeni trend:

Kadınlar robot gibi Geleceğe Dönüş trendinde kadın yaşayan bir robota dönüşüyor. Çıplak bedenin yumuşaklığı ve doğal metalik makyajla bir araya getirilmiş sert hatlı bir resim ortaya çıkıyor. Aksesuarlar büyüleyici. Son derece parlak deri çantalar ve belli belirsiz topuklu çarpıcı dolgu tabanlar dikkat çekici bir görünüm sunuyor. Geleceğe Dönüş, güçlü kadınsı bir egemenliği temsil ediyor; ama aynı zamanda kadını savunmasız bir rolde de gösteriyor. Kadının bedenini ve aklını böylesine güçlü bir baskıdan korumak için modern zırha ihtiyacı olduğu şüphesiz.




Sahne Romantizmi
‘Geleceğe Dönüş’ gibi ‘Sahne Romantizmi’ de, kadını bir rol oynamak üzere ‘giyinirken’ gösteriyor. Kadınsı kıvrımlar modern balen ve korselerle vurgulanıyor; krem ve tozpembe kasnaklı etekler, büstiyerler ve çok sayıda fırfır ve farbala, taze, tasasız bir oyunbazlık duygusu yaratıyor. Aynı çarpıcı tarzdaki süssüz siyah dadı üniformaları da kadının daha ciddi tarafını anımsatıyor; günümüzde onun için her şey ‘oyun’ demek değil. Ruhu genç ve bağımsız olsa da sırtında taşıdığı sorumluluklar onu ağırbaşlı tutuyor.




60’ların Tasarımları
Günümüz dünyasına özgü ‘zırh’ kavramı, 60’ların modasındaki lüks süslemeleri daha zarif halde karşımıza çıkarıyor. Bazı tasarımcılar özenli boncuk tasarımlarından vazgeçerken, bazıları da çalışan çağdaş kadına ‘fantezi’ bir elbise modeli yaratmak için 60’lı yılların o düpedüz seksi havasını birleştirerek boncuk tasarımlarını en üst noktaya çıkardı. Bu tasarımlar güçlü kadın için yapay bir üniforma niteliğinde.




Sade Zenginlik
Bu karmaşık trendlerin aksine, 2007 İlkbahar-Yaz sezonunda yeni bir sadelikle de karşılaşıyoruz. Geçmişte bireyselliği simgeleyen aşırı katlar şimdi ‘Sade Zenginlik’ olarak karşımıza çıkıyor Burada parlak, lüks renklerin taze, yeni bir havayla kullanılması, kadını tasarımcı logolarına ve aşırı aksesuvarlara gerek duymayan, bağımsız ve kendinden emin bir birey olarak gösteriyor.



Spor Şıklık
Bu trend, bir giyside hem kalite hem de kullanışlılık arayan çalışan kadına hitap ediyor. Parkalar, şortlar, kapüşonlu üstler ve günlük takım elbiseler. Çalışan kadın için yeni, rahat bir gardırop oluşturmak üzere kalın dolgu topuklar ve parlak çantalarla bir araya getirilmiş. ‘Spor Şıklık’ zırhlı değil ama etkin çağdaş kadın için rahat, açık ve günlük bir üniforma.

İn’ler
* Romantizm
* Açık doğal renkler
* Mücevher parlaklığı
* Beyaz
* İpek çiçekler/çiçek baskıları
* Boncuklu/kristal/çiçekli süslemeler
* Klasik korseler
* Modası geçmiş korseler
* Balenler
* Parlak ışıltılı deri
* Gümüş deri
* Çuval tip elbise
* Beyaz pamuklu gömlek
* Parka
* Bol, bilekten büzgülü pantolon
* Dolgu topuklar
* Platform topuklu sandaletler

Out’lar
* Esaret
* Griler
* Çamur yeşili/kahverengi
* Siyah
* Metal zincirler/zincir desenleri
* Aşırı yün katlar
* Yanıltıcı tasarımlar
* Kumaş kalça koruyucular
* Takım elbise
* Taşlanmış mat deri
* Ekose
* İşçi tulumları
* Beyaz keten kaftan
* Trençkot
* Bol paça pantolonlar
* Dize kadar gelen çizmeler
* Bağcıklı bilekte botlar







modacılar
artisan
arzu kaprol galeri
bahar korçan
canan yaka
cemil ipekçi
cengiz abazoğlu
cüneyt akeroğlu
dilek hanif
faize sevim
figen özdenak
gönül paksoy
ilhan şerif
murat taşın
vural gökçaylı
yıldırım mayuk



Bu yaz hippiler geri dönüyor. Modacılar ilkbahar yaz sezonunu “boho trend” olarak adlandırmış. Çingene etekler, parlak kemerler, tığ işi, etnik aksesuvarlar, patchwork (Türkçe meali parçalı bohça) baskılar, batik kumaştan elbise ve etekler ve bol erkek pantalonları çok moda. Yaşasııın hepside tam bana göre. Yani rahatlığı seven ve hareket özgürlüğü kısıtlanınca deliye dönenler için. Upuzun rengarenk bir eteğin altına istediğiniz renkte bir babeti geçirince kimse sizi tutamaz. Elbette beni de.

yazının bir güzel yanı da aksesuarlar. Özellikle takılar. Kocaman takılar çok moda. Üstelik bu takı işini istediğiniz kadar abartabilirsiniz. Hep “acaba dirseğime kadar bilezik taksam nasıl olur?” diye düşünmüşümdür. Bunu bu yaz kesin deneyeceğim. Üstelik artık hemen hemen her markanın, "bunların arasıda önde gelen Türk markaları da var", kendine ait bir aksesuar mağazası var. Yani çok şanslıyız. Özellikle ahşap halka küpelerden bir tane edinmekte yarar var. Taksim Halep Pasajı’nda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ya renklere ne demeli. Şimdi burada teker teker renkleri sayamayacağım. Gözünüzü kapatın ve tüm renkleri düşünün. İşte onların hepsi içiçe girmiş. Yani eğer kilolarınız yüzünden her zaman siyah giymeyi tercih edenlerdenseniz, hemen kilo vermeye başlayın. Çünkü birkaç aya kadar siyah birşey bulamayabilirsiniz. Zaten bilmem duydunuz mu ama “siyah zayıf gösterir” tezi çoktan çürütüldü. Önemli olan vücudunuzu tanımak ve ona göre seçim yapmak. İsterseniz beyaz giyin isterseniz turuncu, kırmızı, pembe, yeşil (yazın renklerinden birkaç tanesini sayayım dedim).



Taşlar, pullar ve payetlerin benim hayatımda yeri yoktu. “Neme lazım şimdi ışıl ışıl dolaşmaya ne gerek var” diye düşünürdüm. Ama bir de baktım daha yaz gelmeden birkaç tane pulu payetli şıkır şıkır üst almışım. Ama gerçekten de yasak savuyorlar (bu da annemin lafı). Yani her yerde giyebiliyorsunuz. İster gündüz kotun üstüne giyin, ister gece bir pantalonun üstüne. Yani bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyorsunuz.

ilkbahar yaz sezonunun en sevmediğim yanı ise şu gömleklerin üzerine takılan kemerler. Çocukken de sevmezdim şimdi de sevmiyorum. Ama bu yaz çok var. Benden söylemesi.

Gelelim birçok kadın gibi benim de en çok sevdiğim konuya. Ayakkabılara. Bu sezon babetler yine çok “in” (ne demekse) yani çok moda. Ama dolgu topuklarında onlardan kalır yanı yok. Ama size bir tavsiye; eğer topuklu ayakkabılarla benim gibi kavga ediyorsanız, dolgu topukları hiç denemeyin. Ben kendimi, “moda diye herşeyi yapmak zorunda değilsin canım!” diye teselli ediyorum.

Elbette bu yazında modasını her sezon olduğu gibi Londra , NY, Paris ve Milano podyumları belirledi ama vitrinlerde ne dikkatimi çekti biliyor musunuz? Bir modacının çok beğendiğiniz ama fiyatı yüzünden dokunmaya bile cesaret edemediğiniz bir tasarımının benzerini birkaç yerde bulabiliyorsunuz. Elbette bunun şöyle de bir dezavantajı var. Demek yazın sokaklar birbirine benzeyen hanımlarla dolacak. Evet böyle bir risk var ama her zaman dediğim gibi “kendi tarzınız kendiniz yaratabilirsiniz”. Biraz meraklı olmanız ve dolaşmanız gerekiyor. İstanbul’da yaşayanlara bir tavsiye Taksim Fransız Sokağı’nın civarlarında (merdivenleri inmeden) ufak ufak butiklere mutlaka göz atın. Çok güzel ve değişik şeyler bulabilirsiniz. Hemde çok uygun fiyatlara. Özellikle de giydiğiniz birşeyi başkasının üstünde görmek istemiyorsanız. Hem sonra da oradaki cafelerden birinde de yorgunluğunuzu atabilirsiniz
Yani dediğim gibi yazın gelmesini dört gözle değil sekiz göz ile bekliyorum. Nice sıcak günlere inşallah.

Kolay Örgü Yelek Modeli

300 gram yumak kullanılmıştır.1 nolu tığ ile örülmüştür.38 beden için;Yeleğe arkadan başlayın.38 cm zincir çekin üzerine örneği yaparak devam edin .40 cm sonra arka ortasında 10 cm bırakarak her iki yandan önler için 14 cm ile 4 sıra öeneği örün.Daha sonra kruvaze olması için bir taraftan artırarak etek ucu 30 cm olacak şekilde her iki yönü bitirin.Çevresine bir sıra fır fır yaparak tamamlayın.Kolay gelsin.

Mavi Örgü Kazak Modeli


8 adet 50 gramlık yumak kullanılarak yapılır.7 nolu şişle örülür.38 beden içindir.Ön ve arkaya 50 ilmekle başlanır.Düz örgü olarak devam edin.40 cm sonra kolu 3-2-1 şeklinde lkesin Ön bedende 8 cm lik yıtmaç bırakarak yaka oyuntusunu yapın.Omuzlarda 13 ilmek kalacak şekilde ön ve arkayı tamamlayın .Kollara 30 ilmekle başlayıp 3 sıra lastik örün üzerine her ilmekten bir ilmek artırarak 20 cm düz örün.Kolu 3-2-1 şeklinde kesin,dönüş sırasında ikişer ilmek eksilterek karpuz kol olacak şekilde kesin.Boyun çevresinden ilmek alıp yaka örün.Kol ağzına ve yaka çevresine tığ ile iki defada çekip volan yaparak tamamlayın.

Kolay örgü bolero modeli


Kolay örgü bolero modeli200 ilmek 2 düz 2 ters olarak örgüye başlanır. 1 karış kadar ördükten sonra ilmekler yarıya indirilir. Bunun için 2 ilmek düz, 2 ilmek ters, 2 ilmek düz şeklinde örgü yapılır. Bu bölümde 1 düz,1 ters olrak örülür. 2 karış kadar ördükten sonra ilmekleri tekrar 2 katına cıkaracağız. Aralardan arttırma yapacagız fakat sikkat edin arttırdığınız ilmekler delik oluşturmasın. İlmekleri alırken burarak alın. O zaman delik olmaz. Yine 2 düz,2ters olarak 1 karış örülecek ve ilmekler bitirilecek. 2 düz 2 ters ördüğümüz bölümler yanlardan dikilecek. Çok kolay bir model. Başta 200 ilmek örmesi zor geliyor ama bittiğinde harika bir model cıkıyor. Bu ölcüler 38-40 beden içindir. Sİzin ölcüleriniz daha büyükse ilmek sayısını arttırabilirsiniz.

Beyaz şal modeli fırfırlı şal



270 ilmekle başlanlr. Parça ebadl 50 cm veya 120 slra olana kadar duz örgu ile devam edilir. 4 Sıra haroşa örgü örülür ve bitirilir.
BAGCIKLAR VE FIRFIR
Yuvarlak şişlerle sol bagcık için 80 ilmek başlanır. Sonra şalın klsa kenanndaki 120 ilmek, başlangış sırasındaki270 ilmek, sonra şalın diger klsa kenanndaki 120 ilmek yuvarlak şişle toplanlr. Sag sağ bağcık için 80 ilmek daha başlanır.. (Toplam 670 ilmek olmall) 2 sıra haroşa örgu örülür.
3. sira : 1 duz ilmek örulur, şişin uzerine ip dolanır (artlrma yapillr) Bu işlem slra sonuna kadar yapilir.
4. ve 16. siralar: Haroşa örgu örülür ve 17. slrada bitirilir. Şalln tum ~çevresine sık igne yapllir ve suslemesi bitirilir.Kolay gelsin

Hırka Modeli




Tarifler Küçük Bedenler için verilmiştir.
Arka
Kuçuk numaralı şişle 92 (100,108,116) ilmekle orgu başlanır. 2 ters, 2 duz ilmekle 10 sra lastik orulur.(4 cm) Buyuk numaralı şişe geçilirr. Desenli orgu ile parça ebadı; 34.25 (36.75, 39.25, 42) cm ve 72 (78, 84, 90) sıra olana kadar devam edilir.

Kol Oyuntusu Şekillendirmesi
Sonraki iki sıranm başlangıcında 4 (3, 4, 5) ilmek kesilir. Her diger sırada her bir kenardan 3 (3, 4, 5) defa 1 ilmek kesilir. Desenli orgu ile etek ucundan itibaren, parça ebadı 52 (56, 59.75, 63.5) cm ve 114 (124,132,142) Sıra olana kadar devam edilir.

Omuzların Şekillendirmesi
Sonraki 2 sıranın başlangııcından 6 (8, 8, 9) ilmek kesilir. Sonraki 2 sıranın başangıcından 7 (8, 9, g) ilmek kesilir. Sonraki 2 sıranm başlangıcından 7 (8, 9, 10) ilmek kesilir. Ardından 36 (39, 40, 42) arka yaka ilmegi kesilir.

On 2 adet (ters şekillendirerek)
Kuçük numarall şişlerle 44 (48, 52, 60) ilmekle başlanır. Diger işlemler tüm şekiillendirmeler dahil arka gibi yapılır..Aynı zamanda, parça ebadı 44.5 (48.25, 52, 56) cm ve 96 (104,114,122) sıra olana kadar örülür ve bilirilir.

Yakanın Şekillendirilmesi

Yaka kenarından 6 (6, 7, 7) ilmek kesilir. Yaka kenarından 3 sırada 2 ilmek kesilir. Ardından yaka kenarından her Sırada 5 (6, 5, 6) defa 1 ilmek eksiltilir. Desenli orgu ile parça ebadı 52 (56, 59.75, 63.5) cm ve 114 (124, 132, 142) sıra olana kadar örülür.

Omuzların Şekillendirilmesi için arka ile eşleşecek şekilde örülerek tamamlanır.

Kollar
Kuçuk numaralı şişlerle 44 (44, 52, 52) ilmek başlanır. 2 duz, 2 ters 10 sıra lastik orulur. (4 cm)

Kolların Şekillendirilmesi:
Beden şişi ile kollar şekillendirilmeye başlanlr. Her 4. Sırada , her bir kenardan 9 (17, 14,22) defa 1'er ilmek artırılır. Ardından her 6 (6, 6, 0) sırada 8 (3, 5, 0) defa her bir kenar için artlrma yapılmaya devam edilir. Desenli örgu ile parça ebadı 42 (43, 43, 44.5) cm ve 90 (92, 92, 94 )sıra olana kadar devam edilir.

Kolun ust kısm' Şekillendirilirken;
Her iki kenardan da 3 (3, 4, 5) ilmek kesilir. Her iki kenardan, her diger sırada 3 (3, 4, 5) defa, 1 ilmek eksiltilir. Her iki kenardan, her sırada 15 (17, 17, 17) defa,1 ilmek eksiltme yapılır. Her iki kenardan, her 4 sılrada 2 (3, 3, 3) defa 1 ilmek eksiltilir. Sonraki 4 sıranın başlangıcından 2 (3, 3, 3) ilmek kesilir. Son olarak kalan 30 (28, 28, 30) ilmekler de kesilir ve bitirilir.

Bitirirken;

20 (24, 26, 30) omuz ilmekleri dikiş ile birleştirilir.
Yaka bandı : Kuçuk numaralı,şişle işin on yuzunden sag yaka için 19 ilmek, arka yaka için 36 (38, 40, 42) ilmek ve sol yaka için 19 ilmek yaka çevresipden toplanır ve 2 duz, 2 ters 2.5 cm lastik örülür ve kesilir.
Sag ve SolOn Bantlar: Kuçuk numaralı şişler ile işin on yuzunden ve an kenar boyunca 90 (96,104,110) ilmek toplanır. 4 sıra haroşa orgu orulur ve kesilir.
Bagcık : 3 ilmekle başlanır. Duz orgu ile 275 sıra ve 115 cm olana kadar orulur. Fotografta goruldugu gibi hırkanm bel hattındaki orgu deseni içinden geçirilerek bağlanır.

Desenli Orgü :
1. sıra : 3 ters, "2 duz ilmek beraber, şişin uzerine ip dolanır, 1 duz, 2 duz ilmek beraber, şişin uzerine ip dolanır, 4 ters" tırnak işaretleri arasındaki sıra sonuna kadar .tekrarlanır. 3 ters ilmekle Sıra bitirilir.
2 ve tüm çift numaralı sıralarda : IImeklerin şişe geldigi gibi orülür. (duzse duz, terse ters ilmek olarak orulur.) tüm ilmek artırma işlemleri ters ilmek orulur gibi yapilacak.
3. sıra : 2 ters, "2 duz ilmek beraber, şişin uzerine ip dolanır, 1 duz, 2 duz ilmek beraber, şişin uzerine ip dolanır, 4 ters" tırnak işaretleri arasındaki sıra sonuna kadar .tekrarlanır
5. sıra : 1 ters, "2 duz ilmek beraber almarak orulur,şişin uzerine ip dolanır, 1 duz, 2 duz ilmek beraber allnarak örülürr,şişin uzerine ip dolanır", 4 ters" tırnak işaretlerinin işlemler sıra sonuna kadar tekrarlanır. Son ilmek duz orulur.
7. sıra : 3 ters, "şişin uzerine ip dolanır 1 ilmek orulmeden kaydırılırr, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmeğin uzerinden geçirilir.1 duz,şişin uzerine ip dolanır", 1 ilmek kaydırılırr, 1 duz, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmek uzerinden geçirilir, 4 ters" tırnak işaretleri arasındaki işlemler sıra sonuna kadar tekrarlanır. Son 3 ilmek ters orulur.

9. sıra : 4 ters " şişin uzerine ip dolanır, 1 ilmek orulmeden kaydırılırr, 1 duz, 1 ilmek orulmeden kaydırılır, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmek uzerinden geçirilir, 1 duz, şişin uzerine ip dolanır, 1 ilmek kaydırılırr, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmek uzerinden geçirilir, 4 ters" tırnak işaretleri arasındaki işlemler sıra sonuna kadar tekrarlanır. Son 2 ilmek ters örulur.

11. sıra: 5 ters, "şişin uzerine ip dolanır, 1 ilmek orulmeden kaydırılır, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmek uzerinden geçirilir, 1 duz, şişin uzerine ip dolanır, 1 ilmek orulmeden kaydırılır, 1 duz, kaydırılan ilmek diger ilmek uzerinden geçirilir, 4 ters"tırnak işaretleri arasındaki işlemler sıra sonuna kadar tekrarlanır. Son ilmek duz orulur.

1 ve11. sıralar arasındaki işlemler tekrarlanarak desen meydana getirilir.

Yuvarlak örülen hırka modeli



Yuvarlak örülen hırka modeli Derya Baykalın ördüğü örümcek yelek harzında örülmüş bir hırka modeli. Kolay ve şık bir model.Hırka Göbekten başlanarak örülür.1-10 zincir çekilir ve yuvarlak bir halka yapılır.2-24 trabzan(DOLGU) yapılır3-iki zincir cekılerek 12 adet boşluk yapılır4-Her boşluğun üzeri yıne boşluk yapılar fakat bir boşluktan sonra batılan direklere 4 kez batılır.Burada artırmalar yapılmış olur.5-Tüm sıra dolgu trabzan olacaktır.6-Yine iki zincirli boşluklar yapılır7-Örnek bu şekilde resimdeki gibi devam eder.Artırmalar direklerin yanından yapılır.



Her sırada arttırmalar yaparak bedeninize göre büyültebilirsiniz. Tığ tutmayı bilen herkes örebilir.En zorlandığınız kol kısmında.kolunuzun genişliği kadar boşluk bırakılır ve bir sonraki sırada bırakılan boşluk kadar zincir çekilerek kol bölümünde delik oluşmuş olur,yine döne döne ornek devam edilir,kol kısmında bırakılan boşlukta yine döne döne aynı ornekle örulur.Kolun volanlı olmasını istersenız artırmalarak yapabilirsiniz.
















ATKI BERE MODELİ


Bere Modeli:
Malzemeler:100 gr ip10 numara tığ.
Beremizin ilk sırasına 10 zincir yaparak başlıyoruz.İkinci sırada içerisine 30 adet tek mil başılı dolgu yapıyoruz ve uçlarını birleştirerek yuvarlak yapıyoruz.Üçüncü sırada yine aynı şekilde dolgu yapmaya devam edeceğiz ancak dolguların arasına bazen bir bazen iki dolgu yapacağız .Bu şekilde her sırada dolgu sayısını artırdıkça zaten beremiz yuvarlak sekli alacaktır.Yaklaşık 12 sıra bu sekilde dolgulara devam edeceğiz ve istediğimiz uzunluğa ulaştığında beremizi bitireceğiz.Beremizin motifleninin yapımı:Öncelikle resimde olduğu gibi kare motifleri öreceğiz ve çiçekleri üzerine tığ ile ekleyeceğiz.Çiceklerimizi yaparken önce küçük çiceği yapacağız bitince çiçeğimizin arkasına başlangıç yerini dörderip zincir yapıp geri batarar yaprakları yapabileceğimiz zincirleri oluşturacağız ve aynı şekilde büyük çiçeklerimizi de yapacağız ve motiflerimizi uç uca ekleyerek beremizin bitiş yerinin uzunluğuna ulaştığımızda tığ ile çiçekleri berenin ucuna birleştireceğiz.ATKI MODELİ :
MALZEMELER:300 gr ip10 Numara tığAtkımızı örmeye motiflerden başlayacağız.Kare motiflerimizi oluşturduktan sonra bere modelimizde olduğu gibi çiçekleri karelere yerleştireceğiz ve tığ ile oraya ekleyeceğiz.Yaklaşık 40 motif atkımızın uzunluğu için yeterli olacaktır.

ÖRGÜ KAZAK VE ŞAL MODELİ

ŞAL ÖRNEĞİNİN AÇIKLAMASI.....
İPİN KALINLIĞINA GÖRE ŞİŞ NUMARASI VE İLMEK SAYISI DEĞİŞİR O YÜZDEN SAYI VERMİYORUM. BEN GENELDE İPİN ÜZERİNDE KAÇ NOLU ŞİŞ DERSE ONUNLA ÖRERİM. ÖNCE 10 İLMEK ATAR VE ÖRGÜYÜ BİRAZ YAPARIM SONRADA MEZURA İLE ÖLÇER, NE KADAR ENİNDE İSTİYORSAM ŞALI ONA GÖRE İLMEK SAYISINI BULURUM. BUNU TÜM ÖRGÜLERDE YAPABİLİRSİNİZ. ÇÜNKÜ BEDENLER DARKLIDIR. BAZEN VERİLEN SAYILAR SİZE BÜYÜK VEYA KÜÇÜK GELEBİLİR. KENDİ ÖLÇÜLERİNİZE GÖRE İLMEK SAYINIZI KENDİNİZ BULURSANIZ DAHA SAĞLIKLI OLUR VE SONRADAN SÖKMEK ZÜRUNDA KALMAZSINIZ.
BİR TARAFTAN DÜZ ÖRGÜ ARKASINDAN HAROŞA ÖRGÜ YAPIYORUZ. 2 SIRA ÖRDÜKTEN SONRA HAROŞA KISMINDAN ÖRNEKLERİ KOYACAĞIZ. 3 İLMEK TOPLAYIP 3 HAROŞO, YİNE 3 İLMEK TOPLA 3 HAROŞA ÖR. BU ŞEKİLDE BU SIRAYI TAMAMLIYORUZ. ARKASINDAN DÜZ ÖRGÜ YAPIYORUZ. YİNE DİĞER KISMINA AYNI İŞLEMİ UYGULAYACAĞIZ AMA BU DEFA KESTİĞİMİZ İLMEKLER KESİLİP 3 ÖRDÜĞÜMÜZ İLMEKLERİ KESECEĞİZ. DİĞER TARAF YİNE DÜZ ÖRGÜ. BU ŞEKİLDE ÖRGÜ BİTİRİLECEK. ŞALIN BOYUNU HANGİ UZUNLUKTA İSTİYORSANIZ O KADAR YAPIN. ÖRNEĞİ KURDUĞUMUZ TARAF ŞALIN ARKA KISMI OLUYOR. ÖRNEĞİ ÖN YÜZÜNDE KURABİLİRSİNİZ AMA 3 İLMEĞİ KESMEK ZOR OLDUĞU İÇİN HAROŞA KISMINDAN KESMEK DAHA KOLAY OLDUĞU İÇİN SİZE O ŞEKİLDE ANLATTIM. UMARIM ANLATABİLMİŞİMDİR.
KOLAY GELSİN.

Powered by Blogger
Pasta Tarifleri